12 najczęstszych błędów kulinarnych, które mogą totalnie zrujnować nawet najlepszy przepis

Praca w kuchni wymaga od nas nie tylko sporo wiedzy, ale też sprytu i doświadczenia. W przeciwnym wypadku łatwo o wpadkę, przez co katastrofa kulinarna murowana.

Dlatego dziś przychodzę z kolejną dawką ważnych informacji. Dzięki nim raz na zawsze skończysz z najczęściej popełnianymi błędami kulinarnymi.

#1 Niedobór lub przesyt soli podczas gotowania makaronu

Podstawą doskonałego makaronu jest odpowiedni sposób solenia wody, w której go przygotowujemy. Dlatego też warto pamiętać, że na 300 g gotującego się makaronu powinniśmy użyć łyżkę soli.

#2 Przepełniona patelnia

 

 

Jeśli zależy Ci na tym, aby smażone mięso miało chrupiącą skórkę, zadbaj o bardzo ważny czynnik. Jest nim odpowiednia ilość miejsca na patelni.

Kiedy umieszczamy na patelni zbyt dużo mięsa, sprawiamy, że zamiast smażenia, podlega ono procesowi gotowania. Tym samym nici ze smacznej i chrupiącej skórki.

#3 Podczas gotowania używasz zimnej patelni

 

Jeśli chcesz przygotować smaczne danie z patelni, zawsze podgrzej ją przed wrzuceniem składników. To podstawowa zasada, której nie należy bagatelizować w żadnym wypadku.

#4 Smażenie na oliwie z oliwek

 

 

W wysokich temperaturach oliwa z oliwek traci całą swoją wartość odżywczą, co może mieć negatywny wpływ na smak dania, które przygotowujesz. Oliwę z oliwek stosuj do sałatek, natomiast podczas smażenia wykorzystuj olej.

#5 Zbyt częste przewracania mięsa

 

W trakcie smażenia nie należy zbyt często przerzucać mięsa. W przeciwnym wypadku możesz skończyć z przesuszonym mięsem lub zrujnowaną panierką.

W tym konkretnym przypadku trzymaj się zasady – mniej znaczy lepiej ?

#6 Wrzucanie na patelnie zamrożonego mięsa

 

Postępując w ten sposób nie powinnaś dziwić się, że po skończonym procesie, pomimo, że mięso z zewnątrz będzie wyglądało na gotowe, w środku nadal będzie surowe.

Mięso najlepiej wyjąć z zamrażarki na kilka godzin wcześniej przed smażeniem.

#7 Zły dobór patelni podczas gotowania

 

Kolejny błąd z którym należy w końcu skończysz w kuchni, to zły dobór patelni. I tak nieprzywierająca patelnia służy do przygotowania jajek i naleśników. Jeśli zaś masz zamiar smażyć mięso, użyj patelni grillowej lub żeliwnej.

#8 Gotowanie jajek w zły sposób

 

Jeśli chcesz, aby Twoje jajka na twardo miały idealny kolor i wygląd, tuż po zagotowaniu wody, zdejmij je z palnika i pozostaw w gorącej wodzie na 10 minut.

#9 Przechowywanie wszystkich warzyw i owoców w lodówce

 

Takie produkty jak: pomidory, cebula, czosnek, cukinia, bakłażany i owoce tropikalne nie powinny być przechowywane w lodówce. Dużo lepiej będą smakować w temperaturze pokojowej. Co więcej, trzymając je w zimniej lodówce skracasz ich okres przydatności.

#10 Jedzenie mięsa zaraz po przygotowaniu

 

Naprawdę warto poczekać kilka minut i zjeść mięso później. Dzięki temu będziesz mogła liczyć na prawdziwą ucztę w 100%

#11 Brak zapoznania się z przepisem przed gotowaniem

 

 

Często spotkałam się z tym, że osoby przygotowujące jakieś danie po raz pierwszy, nie zapoznały się z całym przepisem zanim przystąpiły do działania. Tym samym bardzo łatwo o wpadkę, a to jest jednoznaczne z nieudanym przepisem!

#12 Nie próbujemy dań podczas gotowania

 

 

To bardzo ważne, aby w trakcie gotowania próbować posiłków, nad którymi pracujemy. W przeciwnym wypadku danie może nie spełniać naszych oczekiwań w 100%. Łatwo też przesadzić, przez co nie będzie ono w ogóle nadawało się do spożycia.

 

Jeśli chciałabyś coś jeszcze dorzucić do mojej listy, daj znać ?

Tekst pochodzi z: pysznosci.pl

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!