Sałatka z kurczakiem i prażoną cebulką

Uwielbiam eksperymentować w kuchni i w wyniku moich kombinacji wyszła taka oto sałatka. Ma ciekawy smak, a w połączeniu  z chrupiącą prażoną cebulką i kurczakiem smakuje rewelacyjnie. Można do niej dać inne dowolne składniki np. zamiast fileta można dać pokrojoną w kostkę szynkę.

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  •  2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  •  6 dużych pieczarek
  •  15 dag sera żółtego
  •  1/2 szklanki cebulki prażonej

Sos czosnkowy: 

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 ząbek czosnku

fot. kulinarnyeksperyment.blogspot.com

Sposób przygotowania

1. Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i smażymy na 3 łyżkach oleju do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia. Kapustę pekińską kroimy na małe kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na 3 łyżach oleju. Majonez mieszamy ze śmietaną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę pieprzu. Na dno salaterki wykładamy 1/2 kapusty pekińskiej, smarujemy warstwą sosu czosnkowego i wykładamy 1/2 kurczaka. Następnie wykładamy ser żółty, pieczarki i smarujemy warstwą sosu. Wykładamy kurczaka, resztę pekińskiej smarujemy sosem czosnkowym i posypujemy prażoną cebulką.

Tekst pochodzi z: kulinarnyeksperyment.blogspot.com

Komentarze

Loading...