Angielski gulasz- Jak tylko zechcesz , będziesz mogła go zjeść. Odkręcisz słoik i już będzie gotowy.
Chciałaś zjeść mięso , jednak nie miałaś pomysłu na jego przygotowanie? Może brakuje Ci witamin lub masz ochotę na zjedzenie domowego angielskiego gulaszu , według tego rewelacyjnego przepisu.
Jestem pewna , że niektórzy zapomnieli już smak prawdziwego angielskiego gulaszu , gdyż ten co jest w sklepach niestety go nie przypomina.
Nie jest trudne zrobienie domowego gulaszu. Na pewno nie jest pracochłonne , oraz nie potrzeba wielu składników. Potrzebować będziesz słoiki poł lub 0,7 litra.
Aby pyszny był gulasz przygotuj go z niskotłuszczowego oraz najświeższego mięsa. Skład jego możesz trochę ,,rozcieńczyć” gdyż stopić wieprzowy tłuszcz, pamiętaj z umiarem. Nasyci naczynie oraz zwiększy czas przechowywania.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Pół kilo tłuszczu ( gdy taka jest potrzeba)
-
Kilogram mięsa
-
Na każdy słoik 1-2 liście
-
Na każdy słoik 5-6 ziarenek pieprzu
-
Do smaku mielony pieprz czarny
-
Łyżka soli
WYKONANIE:
1.Pod bieżącą wodą umyj mięso , następnie ręcznikiem papierowym je wytrzyj.
2.Skórkę wytnij z mięsa ( jeśli jest) podziel na duże kawałki na szerokość 6-7 cm. Włóż je do głębokiego naczynia, przypraw zmielonym pieprzem oraz solą.
3.Całość wymieszaj dokładnie, aby przyprawy znalazły się na każdym kawałku mięsa, następnie odstaw na godzinę, aby mięso się dobrze zamarynowało.
4.Dokładnie słoiki umyj, następnie wyparz (możesz przez 3 minuty w mikrofalówce ogrzać suche oraz czyste słoiki).
5.Liście laurowe oraz ziela angielskie włóż na dno słoika , a potem układaj mięso.
6.Mięso powinno sięgać poziomu poniżej 2-3 cm krawędzi słoika, tak aby nie wyciekała zawartość. Na blachę do pieczenia połóż słoiki i wlej odrobinę wody. Słoiki przykryj pokrywkami żelaznymi.
7. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni. Gdy zagotuje się mięso, temperaturę obniż do 150 stopni pod pokrywką duś przez 3 godziny. Musi marnieć mięso.
8.Z piekarnika wyjmij gotowe słoiki (pamiętaj, że są gorące), do góry nogami postaw je , następnie przykryj ręcznikiem do momentu ostygnięcia.
9.Gulasz najsmaczniejszy jest gotowy.
Do sześciu miesięcy przechowuj gotowy gulasz angielski w lodówce. Życzę smacznego!
Komentarze