Kluski śląskie- przepis na miękkie oraz puszyste ciasto.
Tradycyjnym daniem województwa Opolskiego oraz Śląskiego są kluski śląskie. Przepis jest prosty tylko trzeba pamiętać o potrzebnych składnikach oraz zachowaniu właściwych proporcji.
Nie ważne z jakiego pochodzisz regiony, ale i tak na pewno wiesz co to są kluski śląskie. Najważniejszymi składnikami są ziemniaki oraz mąka i wychodzą pyszne, miękkie oraz delikatne kluseczki z dziurką.
Czy myślałaś po co jest dziurka w kluskach śląskich?
Najwięksi zwolennicy śląskich klusek mówią o dwóch powodach.
-
Pierwszym z nich jest wygląd. Gdy zostaną polane wyglądają apetycznie oraz zachęcająco.
-
Drugi powód jest taki, że gotują się równomiernie oraz szybciej.
Dziurka w śląskich kluskach tak naprawdę ma pełnić rolę miseczki, w której znajduje się aromatyczny oraz pyszny sos. Możesz rozpływać się nad wspaniałym połączniem klusek wraz ze sosem mięsnym . Koniecznie spróbuj, a zobaczysz jakie są pyszne.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Ziemniaki – kilogram
-
Jajko
-
Mąka ziemniaczana
-
Sól- pół łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Obierz oraz umyj ziemniaki, następnie do miękkości ugotuj, po tym przeciśnij ziemniaki przez prasę.
2. Z przeciśniętych ziemniaków uformuj kulę, następnie na równe cztery części podziel. Jedną część ziemniaków zabierz i nasyp w jej miejsce mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ugnieć ciasto.
3. Dodaj odjęty kawałek ziemniaków , wbij jajko oraz dodaj soli do smaku. Wyrób ponownie ciasto. Z uzyskanego ciasta zacznij formować małej wielkości kulki. Lekko spłaszcz, używając palca zrób wgłębienie na środku każdej kluki.
4. Wodę wlej do garnka, następnie posól oraz doprowadź do wrzenia. Powoli wrzucaj kluski do wody, pamiętaj aby je zamieszać gdyż mogą się przykleić do dna garnka. Od momentu wypłynięcia gotuj jeszcze przez około 2 minut. To już wszystko!
Najlepszym dodatkiem jest pieczeń w sosie ciemnym oraz surówka z kiszonej kapusty. Życzę smacznego!
Komentarze