Luksusowy deser- Przygotowuje go na każdą uroczystość i moi goście zawsze są zachwyceni.
Jest to najlepszy deser jaki mogłam kiedykolwiek zrobić oraz jeść. Moja przyjaciółka dostała ten przepis od teściowej , a ja od niej. Jak zrobiłam to ciasto po raz pierwszy , to w mgnieniu okaz znikał ze stołu. Koniecznie spróbuj tego pysznego deseru.
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA CIASTO:
-
125 ml mleka
-
4 jajka
-
140 gram mąki pszennej
-
120 gram masła
-
125 ml wody
-
10 gram cukru pudru
-
5 gram soli
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
-
50 gram mąki pszennej
-
50 gram masła
-
500 ml mleka
-
120 gram cukru pudru
-
200 ml śmietany 30%
-
20 gram rozpuszczonej czekolady
-
2 jajka
-
20 gram karmelu
-
10 gram cukru waniliowego
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Do garnka wlej mleko oraz wodę , masło, cukier, sól oraz mąkę. Na małym ogniu gotuj, do momentu całkowitego zgęstnienia, powinno od ścianek garnka odchodzić. Następnie zdejmij z ognia dodaj jaka i wymieszaj dokładnie.
2.Formę o wymiarach 25x 30 cm przykryj papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem, następnie wyłóż przygotowane ciasto , utwórz większe brzegi. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut , odstaw do ostygnięcia.
3.Do miski wbij jajka dodaj cukier waniliowy, cukier oraz mąkę i za pomocą miksera wszystko dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej mleko , następnie dodaj przygotowaną mieszankę, na małym ogniu gotuj ,aż masa zgęstnieje.
4. Miękkie masło dodaj do uzyskanej masy i dokładnie wymieszaj. Odłóż na bok do momentu, aż wystygnie.
5. Do wysokiej miski wlej śmietanę i ubijaj ją za pomocą miksera, następnie dodawaj powoli do schłodzonej masy i cały czas mieszaj. Właśnie przygotowałaś krem , który trzeba wyłożyć na wierzch ciasta.
6. Na około 2 godziny włóż gotowe ciasto do lodówki. To wszystko!
Jako dekoracje zrób wzory za pomocą karmelu oraz roztopionej czekolady. Życzę smacznego!
Komentarze