Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Najbardziej długowieczne produkty, które niesłusznie wyrzucasz sugerując się datą ważności.

Wielu ludzi wyrzuca produkty spożywcze natychmiast po przekroczeniu terminu ważności podanego na opakowaniu. Jest to bardzo dobry nawyk biorąc pod uwagę produkty, które szybko się psują. Są jednak produkty, które nie psują się wcale, a datę ważności posiadają, dlaczego? Po pierwsze producenci muszą taką datę na opakowaniu zamieścić, a po drugie nie gwarantują oni tego czy produkt nadaje się do spożycia, a jego jakość.

 

Zalecane jest posiadanie w domu zapasów na wypadek kataklizmu, powodzi, braku prądu na około 14 dni. Te 12 produktów wytrzyma zdecydowanie dłużej!

 

1. Miód
Nawet w egipskich piramidach badacze znaleźli miód, który wciąż nadawał się do zjedzenia.

2. Smalec
Jego długi okres przydatności do spożycia wynika z tego, że ma w sobie dużo mniej protein i wody niż masło.

3. Sól
Każdy kto w szkole był na wycieczce w kopalni soli powinien zdawać sobie sprawę, że jest ona pod ziemią (lub w morzu) od stuleci, a nawet dłużej. Dlatego logiczne jest, że sól morska i kamienna nie traci na ważności.

4. Woda
Okres przydatności na butelkach nie tyczy się wody, a butelek!

5. Skrobia kukurydziana
Przechowywana w suchym, ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, skrobia kukurydziana nie popsuje się nigdy.

6. Makaron
Oprócz makaronu pełnoziarnistego, makaron nie psuje się.

7. Ryż
Biały ryż można przechowywać w nieskończoność. Inaczej sprawa ma się z ryżem brązowym i dzikim, bo te mają większą zawartość tłuszczu.

8. Jedzenie w puszkach
W jedzeniu z puszki może się zmienić konsystencja, kolor i smak, natomiast samo jedzenie wciąż będzie jadalne przez wiele, wiele lat po minięciu daty przydatności do spożycia.

9. Ocet winny
Ocet winny przeżyje nas wszystkich!

10. Syrop klonowy
Ze względu na bardzo wysoką zawartość cukru, syrop klonowy jest podobny do miodu.

11. Cukier
Cukier nie pozwala na rozwój bakterii, ponieważ jednokomórkowce nie mogą się żywić samą glukozą, dlatego cukier możemy przetrzymywać w nieskończoność.

12. Alkohol wysokoprocentowy
Nawet po otwarciu butelki, alkohol wysokoprocentowy może być spożywany przez lata, co najwyżej smak trochę zwietrzeje.

Podziel się tą wiedzą – udostępnij ten artykuł na Facebooku, żeby Twoi znajomi i rodzina nie marnowali jedzenia!

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!