Obciąża trzustkę i zwiększa ryzyko raka. Dietetycy zalecają umiar

Polacy sięgają po przetwory mięsne już od rana aż po wieczór, często nie zdając sobie sprawy, że nadmierna ich ilość może poważnie zaszkodzić zdrowiu, a w szczególności trzustce. Znany i ceniony dietetyk wyjaśnia, dlaczego umiar w spożywaniu tych produktów jest tak istotny.

 

Znaczenie zdrowej trzustki

Trzustka to jeden z kluczowych narządów w naszym ciele, odpowiadający za produkcję enzymów trawiennych i insuliny. Niestety jest również bardzo wrażliwa na różne schorzenia, w tym nowotwory. Właściwa dieta jest niezbędna, by utrzymać ją w dobrej formie, jednak z tym często u nas bywa różnie.

 

Kiedy trzustka jest przeciążona lub źle funkcjonuje, często dochodzi do stanów zapalnych, które znacząco zaburzają produkcję enzymów trawiennych. Skutkiem mogą być uciążliwe dolegliwości żołądkowe, a w skrajnych przypadkach nawet rozwój cukrzycy wskutek zaburzeń produkcji insuliny.

 

Dietetyk wskazuje główne czynniki ryzyka

Dr Bartek Kulczyński, specjalista prowadzący popularny kanał na YouTube poświęcony dietetyce, przekonuje, że główną przyczyną problemów trzustki jest nadmiar kalorii, czyli po prostu przejadanie się.

„Przyczyną chorej trzustki jest nadmiar kalorii w naszej diecie, czyli po prostu przejadanie się” – przestrzega ekspert.

 

Wyniki badań potwierdzają, że nadwaga i zwiększona ilość tłuszczu w talii sprzyjają ostremu zapaleniu trzustki. Osoby z otyłością mają też aż o 27% wyższe ryzyko wystąpienia raka trzustki w porównaniu do osób o prawidłowej masie ciała.

 

Nie bez znaczenia pozostaje rodzaj spożywanych kalorii – wiele niezdrowych produktów z czarnej listy dietetyka pojawia się codziennie na stołach Polaków, stanowiąc zagrożenie dla trzustki.

 

Co szczególnie szkodzi trzustce?

Na czele listy produktów, które należy ograniczyć lub całkowicie wyeliminować, znajduje się alkohol – dla trzustki jest on wyjątkowo niebezpieczny i najlepiej całkowicie z niego zrezygnować. Dietetyk zaleca jedynie sporadyczne i minimalne spożycie alkoholu.

 

Innym wrogiem jest cukier obecny w wielu formach – nie tylko w klasycznym białym cukrze do herbaty, lecz także w słodzonych napojach, słodyczach, ciastach, lodach czy dżemach.

„W jednym z badań naukowych możemy przeczytać wprost:
duże spożycie cukrów i produktów o wysokiej zawartości cukru może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem raka trzustki” – wskazuje dr Kulczyński.

Na liście szkodliwych produktów znalazły się również wysoko przetworzone wyroby mięsne, takie jak niskiej jakości wędliny, parówki czy pasztety. Warto inwestować w lepsze jakościowo produkty, które realnie wspierają zdrowie trzustki.

 

Produkty, których lepiej unikać w diecie

Specjalista przygotował zestawienie produktów, które należy omijać szerokim łukiem, jeśli chcemy zadbać o kondycję trzustki:
  • paluszki rybne
  • chipsy ziemniaczane
  • krakersy
  • gotowe dania obiadowe instant
  • zupy i sosy w proszku
  • pakowane ciasta
  • napoje kawowe (nie mylić z prawdziwą kawą)
  • rafinowane produkty zbożowe

 

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!