Omlet bez Mąki z Piekarnika – Puszysty i delikatny. Rozpływa się w ustach.

Omlet – najlepsze na świecie danie śniadaniowe. Pamiętasz omlet z dzieciństwa? Gruby, soczysty, z bąbelkami w środku i zarumienioną skórką na zewnątrz. Jedna z głównych potraw na obozach i w szkolnej stołówce. Był taki delikatny, że rozpływał się w ustach!

 

 

Moje dzieci doceniły ten smak i często proszą mnie o przygotowanie takiego omleta na śniadanie. Pachnący, elastyczny i lekko słodki. Chociaż tamte czasu już dawno minęły, pysznego omleta z tamtych lat możesz szybko i łatwo przygotować do dziś.
Omlet według tego przepisu zawsze kończy się sukcesem, jeśli tylko będziesz przestrzegać jednej zasady: Liczba jaj powinna być równa ilości mleka. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 6 jajek
  • 300 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 15 g masła do posmarowania formy

 

PRZYGOTOWANIE
1. Roztrzep jajka w misce i wlej mleko, dodaj sól, pieprz i delikatnie wymieszaj widelcem lub trzepaczką, do uzyskania jednolitej masy (nie ubijaj).

2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wysmaruj formę masłem. Najlepsza będzie forma lub naczynie żaroodporne z wysokimi bokami. Nagrzewają się powoli i równomiernie, omlet w takiej formie nie pali się.

3. Wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut. Podczas pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek i do niego zaglądać. Omlet natychmiast opadnie i będzie płaski i cienki. Gdy tylko zobaczysz przez szybkę, że jest zarumieniony z wierzchu, wyłącz i zostaw go w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 10 minut.

4. Wyjmij z piekarnika gotowego pięknego omleta, pokrój na porcje i na każdy kawałek połóż plasterek masła, łyżkę kwaśnej śmietany lub polej ketchupem. Posyp ziołami i delektuj smakiem z dzieciństwa. Smacznego!

 

 

Jeśli będziesz przestrzegać wszystkich zasad, otrzymasz dokładnie takiego samego omleta, jak te przygotowywane przed laty. Im wyższy urośnie omlet, tym będzie wspanialszy. Możesz go podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest również pysznym dodatkiem do zup i sałatek.

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!