Te 2 owoce regulują cholesterol i chronią wątrobę. Będą dojrzałe w sierpniu
Sezon na zdrowie – rokitnik i dereń
Lato większości z nas kojarzy się głównie z truskawkami, borówkami czy czereśniami. Jednak paleta lokalnych owoców sezonowych jest znacznie szersza i kryje prawdziwe skarby zdrowotne. Dziś przypomnimy o dwóch mało znanych, ale niezwykle korzystnych dla zdrowia polskich owocach, które dojrzewają właśnie w sierpniu – rokitniku i dereniu. Ich właściwości zostały podkreślone przez dr. Bartka Kulczyńskiego podczas Porannego Dziennika Zdrowia.
Te owoce zasługują na uwagę przede wszystkim za sprawą ich działania na cholesterol oraz wsparcia funkcji wątroby, co jest niezwykle ważne w profilaktyce chorób metabolicznych.
Rokitnik – witaminowa bomba z nadmorskich wydm
Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.) to roślina dziko rosnąca w Polsce, głównie na klifach i wydmach nadmorskich. Jego charakterystyczne, pomarańczowe owoce dojrzewają w sierpniu i zawierają imponującą ilość witaminy C – nawet od 200 do 700 mg na 100 g miąższu, czyli nawet pięć razy więcej niż cytryny.
Dodatkowo rokitnik obfituje w karotenoidy, flawonoidy, witaminy z grupy B (m.in. B1, B6, PP), witaminę E oraz pektyny. Dzięki temu
- wspiera naszą odporność,
- ma działanie przeciwutleniające,
- łagodzi stany zapalne wątroby i dróg żółciowych.
W krajach o surowym klimacie, jak Finlandia czy Rosja, owoce rokitnika od wieków wykorzystywane są jako naturalne wsparcie sił witalnych. Można je mrozić bez utraty wartości odżywczych, a obecne w nich kwasy organiczne – jabłkowy, cytrynowy i winowy – korzystnie wpływają na trawienie oraz metabolizm tłuszczów.
Tłuszcze zawarte w rokitniku, takie jak kwas linolenowy czy stearynowy, oraz witamina E pomagają regulować cholesterol i wspierają prawidłową pracę wątroby. W niektórych krajach, na przykład w Turcji, z tych owoców produkowane są soki i wina, zaś Syberia słynie z przetworów rokitnikowych o działaniu przeciwprzebiegowym.
– Owoce rokitnika można spożywać na surowo, jednak aby złagodzić ich cierpkość i poprawić smak, najlepiej poddać je lekkim przymrożeniom. Sprawdzają się też jako surowiec do soków czy konfitur. Suszone owoce można namaczać i dodawać je do naleśników, muffinek, ciast, deserów, sosów czy owsianki – podpowiada dr Kulczyński.

Dereń – owoc o silnym działaniu przeciwzapalnym
Owoce derenia (Cornus mas L.) od dawien dawna są wykorzystywane w medycynie ludowej, a dziś ich właściwości potwierdzają badania naukowe. Dereń zawiera bogactwo irydoidów glikozydowych – takich jak kwas loganowy, loganina, swerozyd i kornuzyd – które wykazują silne działanie przeciwzapalne. Ich siła bywa porównywana nawet do działania niektórych leków syntetycznych, na przykład indometacyny.
Dereń pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, jest polecany w stanach zapalnych jelit, a także przy biegunkach i kolkach. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, flawonoidów i antocyjanów działa także jako silny antyoksydant i wspiera układ odpornościowy.

Wpływ derenia na choroby metaboliczne i wątrobę
Irydoidy obecne w dereniu aktywują receptory PPAR-α i PPAR-γ, które uczestniczą w regulacji metabolizmu lipidów i glukozy. Oznacza to, że owoce tego krzewu mogą wspierać leczenie i profilaktykę chorób metabolicznych, takich jak miażdżyca czy cukrzyca typu 2.
Dodatkowo badania wskazują, że dereń potrafi zmniejszać ekspresję prozapalnych cytokin (np. TNF-α, IL-1β, IL-6) oraz hamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za produkcję tlenku azotu i prostaglandyn, co przyczynia się do ochrony naczyń krwionośnych i poprawy funkcji wątroby.
– Do tego badacze zauważyli, że spożywanie derenia może spowalniać postęp niealkoholowego stłuszczenia wątroby do
Komentarze