Woda po ugotowanych jajkach posiada bardzo cenne właściwości. Koniecznie dowiedz się jakie są ważne w naszym życiu.

W laboratorium Na Uniwersytecie Birmingham na Wydziale Nauk Medycznych przeanalizowali jaka zachodzi reakcja chemiczna podczas gotowania się jajek.

 

Eksperci stwierdzili, że powinniśmy wykorzystywać tą wodę, a nie wylewać.

 

Właściwości wody po ugotowaniu się jajek

W 90 % składu skorupek jaj jest węglan wapnia. Należą również inne pierwiastki takie jak: fluor, fosfor, cynk , krzem i miedź oraz inne. Podczas gotowania jajek woda nasycona zostaje jonami wapnia oraz pozostałymi pierwiastkami.

 

Po ugotowaniu jaj, wodę wykorzystać mogą przede wszystkim ogrodnicy. Chemicy podczas obserwacji odkryli, że rośliny rosną 10-krotnie szybciej.

W ten sposób silne pędy dają nasiona, bardziej odporne na szkodniki lub choroby są sadzonki.

 

Woda z ugotowanych jaj dodana do roślin utrzymuje jej kwasowość na poziomie 5,5-6,5 pH.

Jest to bardzo ważne gdyż sprzyja to rośliną ora gwarantuje warunki odpowiedniego wchłaniania odżywczych składników.

 

Jak wykorzystać po ugotowaniu jajek wodę?

Do oddzielnego pojemnika przelej wodę z ugotowanych jaj, a zimną wodą zalej jajka , ułatwi Ci to obieranie. Wodę po ugotowaniu schłodź , następnie używaj jej do podlewania roślin domowych lub do oprysków.

 

Gdy rośliny mają suche końce liści oraz pojawiają się na nich plamy to właśnie takie rośliny mają nie dobór wapnia. Bardzo wolno rosną pędy z małymi liśćmi.

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!