Ziemniaki przygotowane w rękawie podawaj na rodzinny obiad. Pięknie wyglądająca złocista skórka.

Pod wieloma postaciami jemy ziemniaki np. pieczone, tłuczone, duszone lub gotowane w mundurkach.

 

Przygotowanie w takie sposób jest dość standardowe. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu, a przyrządzisz ziemniaki w o wiele smaczniejszy sposób jaki jeszcze nie jadłaś.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Kilogram ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka musztardy
  • Pęczek pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Pół łyżeczki soli
  • Pieprz oraz przyprawę do ziemniaków ( do smaku)
  • Rękaw do pieczenia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Dokladnie umyj oraz obierz ziemniaki. Wyjątkiem są młode ziemniaki , gdyż pieczone ze skórką są bardziej smaczniejsze. W tym przypadku uda nam się uzyskać złotą skórkę.

 

Na ćwiartki pokrój wszystkie ziemniaki, następnie za pomocą drewnianego szpikulca , który posłuży do przebicia ich w kilku miejscach.

2.Dokładnie umyj pietruszkę, później posiekaj ją drobno. Przez prasę przeciśnij czosnek.

3. Do osobnej miski wlej oliwę z oliwek, dodaj zioła, czosnek , musztardę oraz przypraw solą ,pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków.

Do uzyskanej marynaty włóż pokrojone na ćwiartki ziemniaki i dokładnie połącz je z przyprawami.

4.Zrób kilka nacięć w rękawie , a później włóż do niego wymieszane w przyprawach ziemniaki.

 

5.Tak przygotowany rękaw połóż na formę do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni. Czas pieczenia powinien być 40-60 minut.

 

Gdy pieczesz młode ziemniaki to 10 minut przed końcem wyjmij formę z nimi , następnie dokładnie przetnij rękaw u góry i wstaw ponowienie do piekarnika , tylko piecz z funkcją grillowania.

 

Poczekaj do końca pieczenia , później wyjmij upieczone ziemniaczki i ciesz się ich pysznym smakiem. Życzę smacznego!

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!